UProLa

Неокріпші думки

Задоволення і бажання

leave a comment »

Щойно до мене дійшло, що є стимулом і змістом життя – це відповідно задоволення і бажання (не навпаки!).

Формально довести я це не зможу, тому будемо вважати це моїм ІМХО. Але давайте розпишемо дещо про кожну з цих сутностей.

Задоволення

Я виділяю наступні типи життєдіяльності, що надають різні типи задоволення.

  1. Забезпечення життєдіяльності
  2. Аналіз
  3. Синтез
  4. Відпочинок
  5. Міжлюдинна комунікація
  6. Все інше (математичне доповнення до юніверсуму)

Подробиці

  1. Забезпечення життєдіяльності – це всяка робота, направлена на забезпечення життєдіяльності (дякую, кеп). Наприклад, ситуація – вам дуже холодно. Ви одягаєте теплі речі (або залазите в тепле ліжко) – і вам стає “харашо:)”. За рахунок цього ви не допустили хвороби або смерті від переохолодження і це доставило вам добру частину щастя. В теорії, це єдиний тип задоволення, який відчувають примітивні тварини.
  2. Аналіз – робота направлена на переміщення структурної інформації про світ у пам’ять і мозок людини. Наприклад, навчання і подорожі. Щастя, яке ми отримуємо від нових знань найважче піддається еквівалентному перетворенню (іноді здається, що ніякого задоволення ми не отримуємо, хоча це не так).
  3. Синтез – робота направлена на створення. Типові приклади: робота (праця), мистецтво, різноманітні гуртки, організація, політика. Задоволення від аналізу і від синтезу потрібно розділяти, адже останнє краще відчувається в плані видимою виконаної роботи, синтез сильніше затверджує наше Я і швидше приносить плоди (у вигляді задоволення або бажань).
  4. Відпочинок – робота направлена на зменшення роботи. Типові представники: сон, вакації, відпустка, нічогонероблення і лінь. По моїй теорії, задоволення даного типу ми отримуємо для того, щоб іноді знімати напругу з нашого тіла, яка з’являється внаслідок інших типів задоволення. Важливою складовою саме цього типу є самотність – задоволення цього типу ми отримуємо тільки в одиночку. Це не означає, що навколо не повинно бути людей, просто потрібно відділяти задоволення від комунікації і задоволення від відпочинку.
  5. Міжлюдинна комунікація (назвав по типу міжпроцесної комунікації) – робота витрачена на спілкування з іншими людьми і на намагання бути поруч з ними (а якщо бути більш точним, то з “конретними” людьми, які тобі симпатизують). З даної токи зору зрозуміло, чому люди об’єднуються у групи і спільноти – не тільки для резону, а ще й для отримання задоволення.
  6. Все інше – не можливо описати всі типи отримання задоволення (я опустив, для прикладу, задоволення від відсутності задоволення від будь-чого, задоволення від наркотиків, задоволення по Фрейду, по де Саду, …), але думаю, вони складають відчутну меньшість ніж названі 5.

Коментувати дану класифікацію я не буду, най це зроблять читачі. Єдине, що вкажу, найлегше отримати задоволення саме 5-ого типу (навіть простіше ніж 4, оскільки робота на зменшення роботи іноді може бути ой як непростою…), оскільки, м’яко кажучи, для спілкування нічого робити не потрібно. Тепер я добре розумію, чому замість того щоб вечорами робити уроки, деякі люди віддають час на дискотеки і організоване розпиття пива.

Бажання

Бажання – це те, що формує зміст життя (як би це виразити точніше??). Власне, все наше життя складається з послідовного (або паралельного=))виконання своїх же бажань. Все, що ви робите, має причину, і все, що ви робите, має мету. Планування переходу причина->мета і називається “бажанням”.

Зараз я приведу класифікацію людей по різним типам бажань. Як відомо, класифікацій може бути безліч, але я виділю тільки одну.

  1. Люди, що живуть заради бажань. Це розширення множини так званих “гедоністів”. Їхнім девізом є “живи просто”, тобто не ускладнюй процес вибору бажань, не керуй ним, а дай текти плинно, як ріка що шукає нове русло.
  2. Люди, що живуть заради ідеї. Тут під ідеєю я розумію Тарасову “ідею”, тобто бажання, мета якого знаходиться за межами життя. Ці люди прекрасно розуміють нездісненність ідеї (читай бажання), але продовжують працювати саме над нею. Фактично, вони формують парадоксальну (для людей першого типу) групу, яку можна представити рікою, що тече вверх або пробиває скелю.
  3. Люди, що живуть очікуванням. Особливістю даного типу людей є наявність у них бажання бажань, а не самих бажань. Досить цікавий тип людей, оскільки не зрозуміло, як їм вдається залишатись живими. Я їх уявляю старою заплавою ріки, яка хоче бути знову об’єднаною з основним руслом.
  4. Люди, які не думають про бажання. Фактично, це усі інші люди, яким глибоко насрати на дану класифікацію і зв’язок між змістом життя і бажаннями. Ну, якщо їм насрати на класифікацію, то й ми на них насремо і не будемо “аналізувати”.

Кожна людина може мати домінанту тільки серед одного з приведених вище типів і тільки ненадовго перемикатись на інший тип. Наприклад, іноді людям першого типу потрібно виконати довге і складне бажання, і для цього їм потрібно деякий час пожити “для ідеї” (з усіма витікаючими наслідками). А особисто я досить багато часу проводжу у третій категорії, хоча й відношусь до другої.

Дані дві класифікації складають плід мого розуму і містять досить багато саме практичної інформації (як на мене). Вирішив поділитись з народом, а раптом хтось підкаже де знайти її розширену версію.

Written by danbst

12 Вересня, 2011 at 12:09

Опубліковано в Пости

Залишити коментар